לא אחת נשאלתי מהו תכשיר העזרה הראשונה, רחב ההיקף וללא תופעות לוואי המתאים לכל טווח הגילאים כולל תינוקות. והתשובה שלי היא – שמן לבנדר!
לכן, מאוד שמחתי לראות שגם המחקרים המדעים מתחילים לאשש את מה שידוע ברפואה הטבעית כבר עשרות שנים.
בשנת 2011 פורסם מאמר בירחון
Journal of Medical Microbiology אשר הציג ממצאים מעודדים בנוגע לפעילותו של שמן הלבנדר הטהור כבעל תכונות נוגדות זיהום חיידקי ופטרייתי. חוקרים מפורטוגל הצליחו לבודד את השמנים מתוך צמח הלבנדר מסוג
Lavandula viridis ובדקו את השפעתם על מספר פטריות מחוללות מחלה. מה שנמצא הוא ששמן הלבנדר הייה בעל פעילות נוגדת פטריות בעיקר במחלת פטרת הרגליים הנחשבת למחלה זיהומית מאוד מדבקת ועיקשת מאוד לטיפולים (קונבנציונאליים או טבעיים).
לאור ממצאים מעודדים אלה, מתנהלים מחקרים קליניים נוספים אשר מטרתם להוכיח את הפעילות נוגדת החיידקים והפטריות של שמן הלבנדר. (
Zuzarte M et al, "Chemical composition and antifungal activity of the essential oils of Lavandula viridis L'Her," Journal of Medical Microbiology, 2011 May;60(Pt 5):612-8. Epub 2011 Feb 14.)
מהם היתרונות הבריאותיים של שמן לבנדר?
בשמו הבוטני
Lavendula anguistifolia, Lavendula officinalis , הלבנדר שייך למשפחת השפתניים. השמן האתרי המופק מן הלבנדר נקרא גם
שמן העזרה הראשונה בשל התכונות הרפואיות המקיפות שלו.
הלבנדר בעל רעילות נמוכה ביותר, מתאים לשימוש מגיל הינקות, ללא השפעה הורמונאלית ושייך לשמנים האתרים הבודדים הניתנים למריחה ישירה על העור.
מעבר לתכונות נוגדות הזיהום (מתאים לכל סוגי הוירוסים, חיידקים, פטריות), הלבנדר בעל השפעה משקמת רקמות, לכן מומלץ ביותר במצבי כוויה (במידה והפצע פתוח לדללו במים קרים, במידה והפצע סגור ניתן לטפטף טיפה ישירות על האזור) או לאחר ניתוחים (במריחה ישירה על תפרים בשילוב שמן שקדים) או לטיפול בשיזוף יתר בשילוב ג'ל אלוורה טהור.
שמן לבנדר מתאים לטיפול נקודתי בפצעי אקנה או פצעים מוגלתיים אחרים. השמן למעשה מתאים לטיפול בכל דלקת עורית (אקזמה, הרפס, דרמטיטיס), עקיצות, חתכים וכל פגיעה אחרת בעור.
אגב, כששני בניי היו ממש קטנים וחלו באבעבועות רוח בו זמנית (כמו בכל סיפור טוב), שמן הלבנדר הציל אותנו – 2-3 טיפות בתוך אמבט הרגיעו את הגרד ומריחה נקודתית על פצעים קשים הפחיתה את הגרד והן את הסיכון להזדהמות של האזור. וכמובן פעילות שיקום הרקמות לא הותירה כל צלקת.
במערכת הנשימה, שמן הלבנדר משחרר ליחה – ניתן למרוח מקומית עם שמן בסיס כדוגמת שמן שקדים או שמן זית, ניתן לטפטף במכשיר אינהלציה או במכשיר אדים. כמו כן, אפשר לטפטף לתוך האפרכסת טיפה לטיפול בכאבי אוזניים בתינוקות. בשילוב עם שמן עץ התה אפשר לגרגר לטיפול בכאבי גרון (לא לבליעה!).
לטיפול בגרד בנרתיק, אפשר לעשות אמבט ישיבה עם 2-3 טיפות שמן לבנדר בשילוב שמן עץ התה או לשטוף את אזור הנרתיק. בשילוב שמנים נוספים כגון ילנג ילנג השמן מתאים גם לטיפול בהפרשות מרובות.
השמן האתרי מחזק את הלב ומרגיע לחץ דם. באופן כללי, שמן לבנדר בעל השפעה מאוד מרגיעה, לכן במבער, בעיסוי או באמבט, השמן ירגיע את מערכת העצבים וישרה שינה. אגב שינה, אפשר לטפטף טיפה או שתיים על הכרית לשיפור השינה.
לאחר מחלות ארוכות, השמן יחזק את הגוף ויגביר את החיוניות.
לטיפול בכאבי ראש אפשר לשלבו עם שמן מנטה איכותי ולמרוח על הרקות.
במריחה על השער או בעיסוי על הקרקפת, שמן לבנדר יחזק שיער דליל ודק.
כאמור השמן מאוד בטוח לשימוש, ובכל זאת
השימוש בשמן אסור בנשים בשליש הראשון להריון או בנשים בעלות רקע של הפלות חוזרות. במינונים גבוהים, השמן אסור לשימוש בחולי אפילפסיה.
חשוב להקפיד ולרכוש שמן לבנדר איכותי, לוודא כי אכן השמן אתרי. ניתן לרכוש אותו ברשתות הפארם השונות או בבתי מרקחת ובתי טבע.
מאחלת לכם שבוע מבריא,
פאולה
להתיעצות עם פאולה
אודות מרפאת נשים נטורופתית
הפילוסופיה שלי לריפוי