10 יתרונות בריאותיים לקינואה
מה לא נאמר על קינואה! שהיא בכלל אוכל לציפורים, שהיא עוד טרנד אופנתי, שהיא לא טעימה, שאין לה טעם, שאי אפשר לאכול אותה! ובכל זאת, רגע לפני שנביט אל הטרנד הבא, נמנה 10 סיבות להיותה מזון ממש מבריא.
ארגון המזון והחקלאות בראשות האומות המאוחדות החליט כי "2013 היא השנה הבינ"ל של הקינואה". הקינואה הוגדרה ע"י האומות המאוחדות כמזון בעל ערך תזונתי רב, בעל מגוון ביולוגי רב וכשחקן עיקרי באבטחת המזון העולמי.
למרות שנצרכת כדגן, הקינואה אינה שייכת למשפחת הדגנים, אלא שייכת למשפחת הסלקיים בדומה לסלק ותרד. בחוקרים מתייחסים אליה כאל פסאודו דגן (דמוי דגן). מושג זה מתאר בד"כ מזונות שאינם דגנים, אך נטחנים לקמח.
בשמה הבוטני
Chenopodium quinoa , הקינואה מוזכרת כבר 3000 לפניה"ס. כ – 250 סוגים שונים היו קיימים כבר בתקופה זאת וזאת הודות ליכולתה לשרוד מזגי אוויר שונים – גובה רב, אוויר דליל, שמש חמה, קרקע חולית ומלוחה, מיעוט גשמים ותת כפור. בנוסף, כל חלקי הצמח אכילים וזה כולל העלים בעלי טעם דומה מאוד לתרד ועלי סלק. טעמם זרעי של הקינואה אגוזי.
קצת היסטוריה
הקינואה מקורה באזור האנדים, בדרום אמריקה. בנוסף לתירס, שימשה עבור האינקה וצאצאיהם כמזון עיקרי במשך מאות שנים וכנראה מכאן אחד מכינוייו "אורז האינקה" או "אם כל הזרעים". בקרב האצטקים נחשבה כמחזקת וכטוניק מכאן שמה "הזהב האצטקי".
במהלך הכיבוש הספרדי נאסר הגידול של הקינואה בקרב עמי דרום אמריקה.
ורק בשנות ה – 80 למאה הקודמת חזרה לתודעה.
כיום עיקר המגדלות הן פרו ובוליביה.
10 יתרונות בריאותיים
בהיותה דגן העתיד משלבת הקינואה שפע יתרונות בריאותיים שגילויים רק בתחילתם.
1.
מקור מצוין לחלבון איכותי ושלם וזאת בשל תכולת כל תשע חומצות האמיניות החיוניות. הקינואה מהווה מקור מצוין לליזין הנחוץ לתיקון ושיקום רקמות
2.
תכולת פי שניים סיבים מכל דגן אחר – הקינואה מהווה מזון מומלץ לצורך איזון רמות שומני הדם ואיזון רמות הגלוקוז בדם. הסיבים בה מסייעים בירידה במשקל ומפחיתים סיכון לטחורים.
3.
תכולת מינרלים גבוהה – לקינואה תכולת ברזל, מגנזיום, זרחן, נחושת, מנגן וסידן, לכן מומלצת במצבי אנמיה, לצורך הרפיית כלי דם והורדת לחץ דם, שיפור המעברים העצביים, נטרול רעלים, ייצור אנרגיה וכנוגדת חמצון.
4.
מקור מצוין לויטמינים, ביניהם ויטמין
B2 האחראי על חילוף החומרים במוח ובתאי השרירים. כמו כן, מהווה מקור מצוין לחומצה פולית.
5.
מקור מצוין לנוגדי חמצון – הקינואה מכילה שני סוגי פלבנואידים נוגדי חמצון (קוורצטין וקאמפפרול) ורמתם בה גבוהה אפילו ביחס לפירות יער. כמו כן, מכילה הקינואה נגזרות שונות של ויטמין
E. נוגדי החמצון הרבים מספקים לקינואה גם תכונות נוגדות סרטן, בעיקר בהקשר סרטני מעיים.
6.
מרכיבים נוגדי דלקת – בקינואה נמצא מגוון רחב של מרכיבים בעלי פעילות נוגדת דלקת, ביניהם אומגה 3 וויטמין
E ועוד. מחקרים הוכיחו כי צריכה יומית מפחיתה את רמת הדלקת בתאי השומן ובתאי רירית המעיים.
7.
תכולת חומצות שומן חיוניות, ביניהן 25% חומצות שומן חד בלתי רוויות (בעיקר חומצה אולאית) ו – 8% חומצות שומן מסוג אומגה 3 הנחוצות לבריאות הלב. בניגוד למצופה, חומצות שומן אלה אינן מתחמצנות בקלות, לכן חימום, הרתחה ובישול אינם פוגעים בערכים התזונתיים של הקינואה. החוקרים מניחים כי מגוון נוגדי החמצון המצויים בקינואה מספקים תכונה ייחודית זאת.
8.
מזון אנטי דיאבטי – הקינואה בעלת השפעה גלקימית נמוכה ביותר, תכולת סיבים מסיסים וחלבון גבוהה. כמו כן, השפעתה נוגדת הדלקת הופכת אותה למזון מומלץ ביותר במצבי סוכרת מבוגרים.
9.
מזון מגן על פעילות הלב – במחקרים נמצא כי הקינואה מפחיתה שומנים בדם ומשמרת רמות כולסטרול
HDL, מגנה על פעילות כלי הדם מנזק דלקתי.
10.
פעילות נוגדת אלרגיה – הקינואה אינה מכילה גלוטן, לכן מהווה תחליף לחיטה ומוצריה. בנוסף, מהווה פתרון טוב לתזונת ילדים.
בטיחות
הקינואה אינה מהווה מקור לאלרגנים או לפורינים. בהיותה נטולת גלוטן, מהווה תחליף מעולה למזונות מכילי גלוטן. הקינואה מאוד קלה לעיכול, לכן לא עשויה לגרום לתגובות לא רצויות.
יחד עם זאת, בהיותה שייכת למשפחת הסלקיים, הקינואה מכילה כמות בינונית עד גבוהה של אוקסלטים, לכן במצבים בהם נדרשת דיאטה דלה אוקסלטים רצוי להפחית בצריכתה.
רעיונות להגשה
הקינואה נהדרת כבסיס לסלטים בשילוב קטניות, גרעיני דלעת, אגוזים ופירות. ניתן להנביטה בדומה לעדשים ומש ולשמש כתוספת לכריכים. הקינואה מצוינת להסמכת מרקי ירקות ואת הקמח שלה ניתן להוסיף למאפים שונים כולל לחמים.
הקינואה מהווה תחליף מעולה לבורגול לצורך הכנת סלט טבולה.
אז הנה מתכון לסלט צבעוני וטעים:
· 2 כוסות קינואה מבושלת (אפשר לשלב לבנה ואדומה)·
1 כוס גרגרי חומוס מבושלים
· כוסברה טרייה קצוצה (אפשר גם פטרוזיליה טרייה כתחליף)
· נענע טרייה קצוצה
· בצל ירוק קצוץ
· 2 שיני שום כתושות
· עגבניות שרי קצוצות לרבעים
· 2 כפות שמן זית איכותי
· 1/2 כוס מיץ לימון סחוט טרי
· מלח, פלפל לפי הטעם
· חופן חמוציות
חשוב לשטוף את הקינואה היטב לפני הבישול, אחרת טעמה יהיה מר. מערבבים את כל החומרים ומצננים. הסלט טעים הרבה יותר לאחר מספר שעות.
מאחלת לך שבוע מבריא,
פאולה
תתייעצי עם פאולה
אודות מרפאת נשים נטורופתית
הפילוסופיה שלי לריפוי